Haty Haty: De verbintenis tussen melancholie en krautrock

Gepubliceerd op 4 juni 2016 om 16:32

Vanavond staan ze op Vestrock, en sowieso staan ze de hele zomer op veel festivals: Haty Haty. Tijd om eens goed kennis te maken met het duo.

Je hebt ieder jaar in muziekland wel weer van die bijzondere samenwerkingen. Zo'n act is dit jaar Haty Haty, de samenwerking tussen Blaudzun en David Douglas. Maar wie zijn deze mannen nu eigenlijk?

 

Blaudzun

Johannes Sigmond, oftewel Blaudzun, is al jaren één van de wat bekendere alternatieve Nederlandse singer-songwriters. Zijn doorbraak kwam vooral met zijn laatste twee soloalbums: Heavy Flowers uit 2012 en Promises Of No Man's Land uit 2014. Hij heeft een drukke carrière, en wilde het nu ook weer een beetje op een lager pitje zetten en wat andere dingen gaan doen: "Ik had het echt even nodig om een dance-album te produceren met Haty Haty," zegt Blaudzun tegen 3voor12. "Ik was er na de laatste Blaudzun-plaat en de lange tour die volgde mentaal echt helemaal klaar mee."

 

David Douglas

David Douglas, wat minder bekend, is een Utrechtse alternatieve dance-producer. Zijn debuut-EP Royal Horticurtural Society werd uitgebracht in 2012, en twee jaar later verscheen debuut Moon Observations. Voor dat album heeft hij zich laten inspireren door zijn Schotse naamgenoot, een wetenschapper die in de 18e eeuw een reis maakte door Schotland. Ook maakt Douglas videoclips voor artiesten, zoals eerder voor onder andere John Coffey, Daniel Beddingfield en (héé!) Blaudzun.

 

Haty Haty

Voor Haty Haty hadden de vrienden Blaudzun en David Douglas ook al samengewerkt op de track White Heat Blood van Douglas' debuutalbum, maar met dit nieuwe dance-project verenigden ze krautrock en melancholie pas echt. Februari 2015 doken ze de studio in, en ruim een jaar later was daar debuutalbum High As The Sun. David Douglas zegt: "We hebben op meerdere plekken aan de plaat gewerkt: een tijdje in het buitenland, bij hem thuis of bij mij. Toen is het grootste gedeelde van de plaat geschreven. Het is best organisch ontstaan, we wisten niet dat er al een heel album in zat. De basis voor de plaat stond al in een week."

 

Rustig aan

En waar komt die naam Haty Haty toch vandaan? Blaudzun vertelde begin februari in De Wereld Draait Door: "We kregen precies een jaar geleden een mailtje binnen van iemand, en daarin viel het woord 'haty'. Dit betekent in het Maleisisch 'rustig aan'."

 

De muziek

"Onze muziek zit ergens tussen elektronisch en indie in. Ik denk dat het een goede middenweg is, of meer een optelling is van wat wij solo doen." En daar sluit de Pop-Professor zich volledig bij aan.

 

Haty Haty live zien? Vanavond staan ze op Vestrock!

 

De toelichtingen van David Douglas en Blaudzun zijn gehaald uit een interview met 3voor12.

 

Meer kennismakingen met artiesten? Check ze hier!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb