Fraser Anderson, Paul Simon en Daniel Romano in de Schijf van Vijf

Gepubliceerd op 4 juni 2016 om 12:53

Middenin het weekend, dus je hebt alle tijd om de nieuwe uitgekomen muziek te checken! Daarom vijf nieuwe, toffe platen!

Goedemiddag! Tijd voor een nieuwe Schijf van Vijf, met vijf gezonde, nieuwe platen. Ze staan in willekeurige volgorde.

 

Fraser Anderson - Under The Cover Of Lightness

De eerste single van Under The Cover Of Lightness, Simple Guidance, had een beetje een slowe jazzy popvibe. Gelukkig is het vierde album van de Schotse Fraser Anderson erg divers: van singer-songwriterliedjes tot strijkersessies; het gaat alle kanten op. En ja, inderdaad het is zijn vierde album. Twaalf jaar geleden kwam zijn debuut uit, en toch klinkt de naam Fraser Anderson niet echt bekend in de oren. Mooi op Under The Cover Of Lightness is vooral laatste track Rising Sons, een ode aan zijn drie kinderen. Fraser Anderson levert een prima vierde album af.

 

Paul Simon - Stranger To Stranger

Paul Simon is natuurlijk erg groot geworden als duo met Art Garfunkel en met zijn klassieker Graceland, maar de laatste jaren schrijft de Amerikaanse singer-songwriter niet echt hits meer. Maar dat is ook totaal niet erg, want Simon schrijft gewoon goede albums. Zo ook zijn dertiende album Stranger To Stranger, dat verrassend goed is. Op de plaat horen we exotische tracks, maar ook folkpopliedjes en songs die zo op Graceland hadden gepast. Stranger To Stranger is overigens ook geproduceerd door Roy Halee, die ook die klassieker produceerde. Het nieuwe album is opgenomen in Londen en kwam 3 juni uit.

 

Daniel Romano - Mosey

De Canadese Daniel Romano bracht vorige week zijn vijfde soloalbum uit, Mosey. Eerder zat hij al in het trio Daniel, Fred & Julie, maar zijn soloplaten hebben veel meer succes. Zo was zijn vorige album, If I've Only One Time Askin' uit 2015, genomineerd voor een Juno Award in de categorie beste Canadese album indie. Nu is Romano terug met Mosey, een album dat niet heel modern klinkt maar juist prachtig oud, een beetje psychedelisch ook. Naar eigen zeggen is Romano bij het maken van dit album beïnvloed door onder andere Randy Newman, Lee Hazlewood, Ennio Morricone en Bob Dylan.

 

The Kills - Ash & Ice

Als voorloper op Ash & Ice brachten The Kills afgelopen maanden al de voortreffelijke singles Doing It To Death, Heart Of A Dog en Siberian Night uit. En gisteren (3 juni) was het dan eindelijk tijd voor het vijfde studioalbum van het Brits/Amerikaanse muzikantenduo. De zang van Alison Mosshart is weer fijn op Ash & Ice, er zitten een paar fijne bluesy tracks maar ook pianoliedjes op het album, maar zo goed als eerdere albums is het niet. Zeker niet. Toch een goed album, en daarom in de Schijf van Vijf.

 

Holy Fuck - Congrats

Congrats is het vierde album van de Canadese rockband Holy Fuck (goede bandnaam!). Gave plaat hoor. Acht jaar geleden braken ze door met tweede plaat LP, en nu zijn ze terug met het net zo fijne Congrats. Volgens een brief die de band bij het nieuwe album meestuurde zou het met dit album pas echt gaan gebeuren, zou de doorbraak nu pas echt komen. Nou, beter dan LP is het niet, vindt de Pop-Professor. Sommige tracks op Congrats zijn best fijn, zoals bijvoorbeeld singles Tom Tom en Xed Eyes. Toch wordt het weer eens tijd om LP weer uit de kast te trekken, de goede oude tijden.

 

Beluister de Schijf van Vijf-playlist hier op Spotify!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.