Column: Hoe schrijf je een liedje?

Gepubliceerd op 16 juni 2016 om 19:12

Iedere dag blogt de Pop-Professor het laatste muzieknieuws, maar stel nou dat jij daar ook onderdeel van wil zijn. Jij wil ook de muziek in! Dan begint het natuurlijk bij het schrijven van een liedje. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk?

Een (succesvolle) muziekcarrière begint altijd met het schrijven van één of meerdere liedjes. Veel mensen weten echter niet hoe je een liedje moet schrijven. Daarom beantwoordt de Pop-Professor in dit artikel de vraag: hoe schrijf je een sterke song?

 

Stap 1: muziek

Het is er natuurlijk van afhankelijk wat voor jou het beste werkt, maar veel mensen maken eerst de muziek van de track en later de tekst. Als jij het anders wil doen kan dat natuurlijk ook. Voor het schrijven van de muziek moet je wel een bepaalde volgorde kennen die vaak wordt gebruikt in songs (natuurlijk kun je ook deze volgorde veranderen):

  • Intro
  • Pre-Chorus (Couplet)
  • Chorus (Refrein)
  • Pre-Chorus (Couplet)
  • Chorus (Refrein)
  • Bridge
  • Chorus (Refrein)
  • Outro

Bedenk voor in de chorus een melodie die lekker blijft hangen, een herkenbaar deuntje dat mensen makkelijk mee kunnen zingen of neuriën.

 

Stap 2: tekst

Na het schrijven van de muziek kun je de tekst gaan schrijven (zoals de Pop-Professor eerder al zei: het kan ook omgekeerd). Meestal heb je voor het schrijven van de muziek al een paar woorden, maar bij stap 2 begin je echt een tekst te maken en uit te werken. De meeste artiesten schrijven Engelstalige teksten, maar als jij het in het Nederlands of een andere taal wil doen kan het ook. In de pre-chorus is het belangrijk dat je bij de herkenbare melodie ook een herkenbare tekst hebt. De Bridge verbindt het geheel, dus zorg daar voor iets opvallends anders. En maak keuzes: gaat je tekst rijmen, schrijf je in het heden in het verleden, in de ik- of hijvorm? Maar het allerbelangrijkste is toch wel: Waar haal je de onderwerpen voor een tekst vandaan? Kijk om je heen! Trek er op uit, schrijf over maatschappelijke problemen, of iets waar je zelf mee zit. Schrijf over iets wat ook je luisteraars aan zal spreken!

 

Stap 3: tekst op muziek zetten

Na het schrijven van de tekst en de muziek is het in stap 3 tijd om de tekst passend te gaan maken op de muziek. Kijk of de tekst op de muziek past en pas eventueel zinnen die niet lekker lopen nog aan. Als iets niet lekker loopt, kun je het beter niet gebruiken!

 

Stap 4: verbeteren

Gefeliciteerd dat je al tot stap 4 bent gekomen! Wat je nu gaat doen is het liedje verbeteren. Je hebt al een eerste versie van je song, maar waarschijnlijk kan er nog heel veel verbeterd worden. Kijk nog eens goed naar de tekst, de muziek, of alles lekker loopt. Zo ontstaan er waarschijnlijk nog een paar versies van je track waarin steeds iets verbeterd wordt.

 

Stap 5: verbeteren 2

Bij stap 4 heb je het liedje al verbeterd tot dat jij denkt dat het goed is, maar wat vinden je luisteraars er nou van? Laat vrienden of familie de laatste versie van het liedje horen en vraag wat ze goed én minder goed vinden. Zo ontstaan er waarschijnlijk nog een paar versies van je track tot het eindresultaat.

 

Stap 6: het eindresultaat!

Na veel verbeteren en vallen en opstaan is het liedje nu eindelijk klaar. Laat het eindresultaat weer aan zo veel mogelijk mensen horen en wees vooral trots op jouw resultaat! Wie weet kan jij zelfs wel geld verdienen met muziek maken dus zet door!

 

Zet het alsjeblieft even in de comments als je wat aan dit artikel hebt gehad, en zo niet: vertel dan wat er volgende keer nog beter kan. Opbouwende kritiek graag ;)

 

Meer columns? Check ze hier!

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb