Column: Waarom zou je muziek op vinyl luisteren?

Gepubliceerd op 2 juni 2016 om 20:57

Vinyl wordt steeds populairder. En misschien is het ook tijd voor jou om wat platen aan te schaffen! Maar waarom zou je via deze nieuwe oude methode muziek luisteren? De Pop-Professor vertelt het je in zijn eerste column.

De laatste tijd stijgt de vraag naar vinyl weer. Veel jongeren draaien hun muziek weer op LP's en schaffen weer een platenspeler aan. De platenindustrie leeft weer een stuk op. Maar waarom zou je vinyl kopen en niet bijvoorbeeld via streamingsdiensten luisteren?

 

Nostalgie

"Vinyl is iets magisch. Je hoort het lekker kraken en moet halverwege de plaat ook nog eens omdraaien! Dat is nostalgie, ook voor de jeugd," zegt de Pop-Professor. Ook is het zeer verslavend. Wie eenmaal begint met verzamelen van vinyl komt terecht in een doolhof waarin wegen telkens weer andere zijpaden uitlokken.

 

CD, streaming of vinyl?

En dan de hoofdvraag van deze column: waarom zou je voor vinyl kiezen? Je kan toch net zo goed op een CD luisteren, of nog beter hoge kwaliteit online? Nou; vinyl is sowieso nostalgie (lees het kopje hierboven), en als je het opzet lijkt het net alsof de artiest bij jou in de huiskamer staat. Je hoort de gitaren echt goed raggen, de zang soms echt rauw uit de bocht vliegen en alles is op vinyl niet zo bijgeschaafd als op CD of streaming, waar alles hoge kwaliteit geproduceerd is. Bij vinyl komt het echt dichtbij, en oja, nog een reden: het is toch fantastisch om met een echte plaat een winkel uit te lopen en niet met een plastic CDdoosje of een Spotify-abonnement?

 

Gevaar voor je portemonnee

Alleen maar voordelen toch? Nou, vinyl kopen kan wel een gevaar vormen voor je portemonnee. Oude platen kopen gaat nog wel (kan je al aantikken voor minder dan een tientje), maar voor een nieuwe LP betaal je doorgaans rond de 22 euro. Waarom dit zo is? Daar is niet echt een duidelijk antwoord op te geven, maar vinyl is gewild, en daar spelen platenmaatschappijen op in qua prijzen.

 

Kortom: schaf maar gewoon lekker veel vinyl aan, en geniet ervan!

 

Zet alsjeblieft even in de comments waar jij de voorkeur aan geeft: CD, streaming of toch vinyl?

Of laat het weten als je nog een goede reden hebt om vinyl te luisteren!

 

Meer columns? Check ze hier!

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.